"According to the large Cranet survey, a global survey among HR personnel, the percentage of women in Swedish HR functions is 83 percent."

https://chefstidningen.se/ledarskap/nastan-bara-kvinnor-pa-foretagens-hr-avdelningar/

What would you say the significance of this is? Is it something that is to the detriment of the men and if so, in what way? What do you say?

https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1cfzrwr/konsekvenser_av_den_stora_kvinnodominansen_inom/

Posted by jorgenalm

13 Comments

  1. SolarPoweredKeyboard on

    Jag (man) har så gott som aldrig varit i kontakt med HR på något företag jag jobbat på så kan inte riktigt säga om det har drabbat eller gynnat mig att det varit majoritet kvinnor där.

    Sen att alla HR-avdelningar fÃ¥tt för sig att de ska heta “People & Culture” numera har jag svÃ¥rt att förstÃ¥ vitsen med…

  2. Tillägg: HR-avdelningarna växer ständigt, inte minst inom kommuner och myndigheter och de får mer och mer ansvar, exempelvis när det gäller rekrytering.

  3. somabokforlag on

    Det leder nog till sjunkande löner inom HR, det brukar vara en konsekvens av att kvinnor tar sig in och dominerar en yrkeskategori.

  4. No-Structure2749 on

    Ser inga problem med det. Det finns många roller som är väldigt könssegregerade.

    Om vi ska snöa in på just HR så är min erfarenhet att dom existerar i en isolerad bubbla. Dom kan hitta på vad dom vill kring kulturen på ett företag. Den riktiga kulturen kommer alltid sättas av dom som jobbar med core business. Samma sak med rekrytering, dom hjälper till men det är ändå rekryterande chef som tar besluten och utfallen hade blivit detsamma med eller utan HR.

  5. Pretend-Leg-6914 on

    Det är ungefär samma konsekvenser av att IT är mansdominerat. Men seriöst så är yrket väldigt välbetalt i jämförelse med andra kvinnodominerade yrken.

    Jag som man inom HR så sticker man ut lite grann speciellt inom vår stödenhet (registratur, kommunikation, HR och ekonomi). Det är totalt tre män på stödenhter av cirka 25 personer, kommunikation är en annan yrkeskategori som är väldigt dominerat av kvinnor.

  6. SpudroSpaerde on

    Finns det någon här som kan bidra med lite positiva erfarenheter där HR tagit deras företag i en positiv riktning? Aldrig hört talas om det själv, alltså verkligen aldrig. Har ju inget att göra med att de är kvinnor men nog känns det helt jävla meningslöst att de finns.

  7. Ingen aning vad det har för följder, känner inte att jag bryr mig direkt. Tycker dock att HR borde få sina rekryterings-annonser kollade innan dom läggs ut, helt absurda med konstiga krav ibland

  8. Tror det har genomsyrat företagskultur ganska rejält i flesta svenska företag. Jag ser effekterna av det iallafall, skulle inte säga att det är bra effekter för det mesta

  9. Är själv man inom HR. Finns jag och en till, resten är kvinnor och oftast över 50.

    Könet i sig är inte problemet, det är mer att HR historiskt dragit till sig en viss typ av människa. Mycket idealism och lite verklighet.