The story of the Russian couple Šapošnik, who helped blow up Vrbětice, is quite wild

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vybuch-vrbetice-rusko-agenti-nikolaj-elena-saposnikov.A240429_184627_domaci_pari

Posted by Greener_alien

1 Comment

  1. Greener_alien on

    Z článku:

    >Čeští vyšetřovatelé podle The Insideru zjistili, že na komunikaci s ruskou tajnou službou GRU se podílela i Šapošnikovová, respektive „vše řídila“, napsal server ve své ruskojazyčné verzi. Mimo jiné byla v kontaktu s generálem GRU Andrejem Averjanovem, kterému například e-mailem poslala „důležité informace o připravovaných zbrojních obchodech“.

    >Nejméně ve třech případech manželé – podle serveru pravděpodobně s pomocí vedoucího pracovníka společnosti Imex Group Petera Bernatíka mladšího – umožnili fyzický přístup do trezorů, aby do nich mohli příslušníci GRU instalovat dálkově ovládané rozbušky, uvádí The Insider.

    >Šapošnikovovi krátce po rozdělení Československa požádali o status uprchlíků a následně i o české občanství, jejich žádosti však podle The Insideru obsahovaly spoustu chyb, zkreslených údajů i falešných dokumentů. Šapošnikov například zatajil, že byl voják a působil v sovětské armádě jako velitel v Afghánistánu. Jeho žena zase tvrdila, že se vzdala svého ukrajinského pasu, ačkoliv ho i nadále používala k cestám do Ruska a na Ukrajinu. Manželé také zfalšovali rodný list Pavla, Elenina syna z prvního manželství, aby to vypadalo, že je Nikolaj jeho biologickým otcem.

    >Šapošnikov získal svůj český pas v roce 1999, zatímco jeho manželka po „nejméně šesti“ pokusech až v roce 2004. The Insider tvrdí, že jí k tomu pomohlo zapojení tehdejšího českého ministra vnitra Stanislava Grosse a dalších, nejmenovaných úředníků.

    >Manželé byli podrobeni několika výslechům, které byly vedeny prostřednictvím zmocněnců z řeckých a bulharských úřadů, protože dvojice odmítla odcestovat do Česka. Opakovaně měnili své výpovědi ve snaze vysvětlit nové, nezávisle získané důkazy, s nimiž byli konfrontováni, píše The Insider, přičemž své kontakty s příslušníky GRU vysvětlovali osobními nebo podnikatelskými vazbami. Šapošnikovovi také obvinili české úřady z politického pronásledování kvůli svému ruskému původu.

    >The Insider z uniklých dat ruských databází zjistil, že Elena Šapošnikovová potají vlastnila ruský pas, přičemž její číslo pasu je součástí číselné řady vyhrazené pro příslušníky elitní jednotky GRU 29155, pod kterou spadal i generál Averjanov či Čepiga a Miškin.

    Celý původní článek The Insider o tomto ruském páru je hrozně zajímavý a obsahuje mnoho podrobností: [https://theins.press/en/politics/271205](https://theins.press/en/politics/271205)

    Pamatuji si články z před pár lety, kde se naznačovalo, že by Šapošnikov mohl být ruskou spojkou dovnitř skladu, ale byly to čisté spekulace bez jakýchkoliv podkladů. A jediné co bylo jisté, bylo to, že je to ruský důchodce žijící v důchodu. Velmi wild.