Experts worried about doubling of screen time in Dutch children

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2518865-experts-ongerust-over-verdubbeling-schermtijd-nederlandse-kinderen

Posted by surpator

8 Comments

  1. Een kind van < 3 al schermtijd geven… in mijn ogen heb je dan echt gefaald als ouder.

    Wat, je (niet-zo) schattige baby kan niet 2 uur stil zitten in een restaurant? NO SHIT! Deel van dit probleem ligt in de laksheid van de ouders, leraren etc.

    Vroege 2000’s kreeg ik ook al laptops vanuit school voorgeschoteld, toen ik afstudeerde was er een push om laptops/tablets verplicht te maken zodat de kinderen geen boeken meer hoefden te sjouwen.

    En nu is er gezeik over dat schermtjijd te veel is…

  2. Kippetmurk on

    Ik denk dat kinderen zich van nature voorbereiden op de volwassen samenleving.

    Veel schermtijd is een onderdeel van het volwassen leven. Iedereen met een kantoorbaan zit alleen voor werk al acht uur per dag achter een beeldscherm – en daar komt dan nog alle persoonlijke schermtijd bij.

    Ook als volwassene brengt dat fysieke en mentale klachten met zich mee! En dat is kwalijk, en daar moeten we een oplossing voor vinden, klopt helemaal.

    Maar kinderen passen zich onvermijdelijk aan aan de volwassen samenleving. Sterker nog, dat is een van de voornaamste doelen van kind-zijn: dat je geleidelijk leert je als een volwassene te gedragen.

    Als volwassenen tien uur per dag achter een scherm zitten, dan willen (moeten?) kinderen dat oefenen.

    Dus ik heb altijd mijn twijfels bij maatregelen die proberen te voorkomen dat kinderen zich als volwassenen gedragen. Soms is het noodzakelijk (bijvoorbeeld drugs of seks of autorijden), maar het is altijd lastig.

    Het artikel noemt heel kort “dat het belangrijk is dat ouders het goede voorbeeld geven”, maar volgens mij is het veel breder dan dat: als je niet wilt dat kinderen de hele dag achter een scherm te zitten, dan moeten we dat ook niet van de gemiddelde volwassene verwachten.

    En dat geldt voor al die problemen met de jeugd van tegenwoordig: ze spelen niet genoeg buiten, ze spreken slecht Nederlands, hun handschrift is ruk, ze eten teveel suiker… dat is allemaal voorbereiding op het volwassen leven. Want in het volwassen leven zullen ze *ook* nooit buiten komen en *ook* alleen maar Engels spreken en *ook* nooit meer een pen vasthouden, enzovoorts. En dat is kwalijk.

  3. Pientere_Panda on

    Ik stel voor dat er gewoon een maximale schermtijd vanuit de overheid opgelegd word. Hebben ze in China ook niet zoiets? Geen internet voor minderjarigen s nachts enz. Is dat leuk? Nee, maar denk wel dat het anders alleen maar erger word. Een groot deel van de maatschappij heeft al de spanningsboog van 3 seconden dankzij dat kloteTikTok. Het is gewoon een dopamineverslaving, en die moet ook zo aangepakt worden.

  4. Ik denk dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen samen naar iets kijken en een kind hersenloos urenlang naar iets laten kijken.

    Wij hebben onze kleine af en toe wel naar een scherm laten kijken maar daar zat altijd wat leerzaams achter. Regelmatig dat ik liedjes aan heb gezet met daarbij zingende en dansende mensen. Mijn zoontje ging dan mee zingen en soms ook mee dansen. Zijn uitspraak en woordenschat is daardoor echt goed. Zo leerde hij ook veel wat oude Nijntje afleveringen, veel nieuwe woorden en situaties die hij nog niet kende. Ik zat er dan bij zodat hij vragen kon stellen over wat een vliegtuig was enzo.

    Daarnaast is het ook voor hem fijn om op het einde van een drukke dag en hij wat overprikkeld is een rustig programma zoals Tik Tak aan te zetten. Het is maar een paar minuten maar je ziet hem gewoon tot rust komen zodat hij daarna weer rustig kan mee-eten.

    Schermen kunnen net zoals boeken echt een aanvulling zijn bij het dingen leren.

  5. Laatst liep ik de ikea in, kind zat bovenin het winkelwagentje (via de lift naar boven) en kreeg meteen bij binnenkomst de telefoon in handen. Mijn buurvrouw heeft 1 kind en dat ene kind is vijf en heeft al twee tablets.

    Met wat schermtijd an sich als adempauze voornouders is geen probleem. Maar zo’n kind continue voor een scherm zetten… waarom heb je kinderen genomen als je geen tijd en energie hebt om dat kind gewoon aandacht te geven?! Plus het kind mag lekker vroeg een bril die ie anders misschien niet nodig had gehad. Ik vind het triest

  6. DashingDino on

    Ik kwam er pas recent achter dat bijziendheid deels veroorzaakt wordt door als kind te lang naar beeldschermen (vroeger was het boeken) kijken en weinig je ogen focussen op dingen die verder weg zijn. Ooglaserklinieken kunnen met dit nieuws feest vieren 🙂

  7. TukkerWolf on

    > “Als ik thuiskom na een dag werken is het makkelijk om de jongens op de bank te laten zitten met hun scherm, zodat ik even kan koken. Anders breken ze het huis af”

    Is dit echt anders dan vroegah? In de being jaren 90 keek ik voor het school gaan ook gewoon Kindernet en voor het eten als m’n vader nog niet terug was, m’n moeder aan het koken was en ik terug was van het spelen keek ik ook tv.

    Ik deel veel ongerustheid over de verslavende eigenschappen van met name tablet/telefoon-apps, maar niet ieder scherm is in mijn ogen gelijk. Als onze kinderen na een drukke BSO-dag even Z@ppelin kijken zie ik dat echt niet als iets slechts.

  8. LikeABlueBanana on

    Een van de grote problemen is dat kinderen niet leren zich te vervelen. Als je altijd een ipad voorgeschoteld krijgt met voorgekauwde spelletjes of filmpjes leer je nooit om jezelf te vermaken en je eigen spelletjes te verzinnen. Op scholen is het al een probleem, kinderen die naar de gang worden gestuurd en vervolgens helemaal gek worden omdat ze niet om kunnen gaan met niet vermaakt worden.