3 Comments

  1. En AAW (Anti-air-warfare)-fregat af Iver Huitfeld-klassen har følgende våbensystemer til at nedskyde missiler, droer mv (Rækkevidder fra åbne kilder, wikipedia mv.:

    1. Evolved Sea Sparrow missiler (27 sømil)
    2. 2x 76mm Oto Melara Super Rapido kaoner (8 sømil)
    3. 35mm Oerlikon Millenium Gun CIWS (3 sømil)
    4. 12,7mm tung maskingevær (1 sømil)

    Ud af ovenstående systemer var der altså fejl på 3/4 systemer, og dermed samtlige systemer som ikke beror sig på at der står en person og skyder på missil/drone med et maskingevær.

    Forsvarsministeren mener ikke at han har vidst noget til det, og at det ikke har været hans ansvar at være det bevidst (https://www.dr.dk/nyheder/politik/forsvarsministeren-efter-redegoerelse-om-iver-huitfeldt-problemer-jeg-er-ked-af-jeg). Heldigvis har systemerne været upålidelige i så mange år, at alle ombord er meget dygtige i at henfalde til sekundære systemer for at få tingene til at fungere med workarounds og alternative våbensystemer. Det kan alle soldater, for det er en del af træningen. Her tilfalder det dog blot lidt mere end enkeltmandsfærdigheder.

    I dette tilfælde var det heldigvis ikke samtidigt at systemerne gik i stykker, og det sammenfaldt med at det var nogle langsomtflyvende droner gjorde at truslen kunne nedkæmpes. Hvis nu at samtlige systemer havde været nede i tre minutter ved lettere hurtigtflyvende droner/missiler (500 knob), så havde man ikke haft mulighed for at nedkæmpe missil/drone, da de tre minutter er tiden fra yderste engagementsrækkevidde for ESSM missil, til at drone/missil når skibet ved den hastighed.

    Nu var missilerne ude af drift i 30 minutter, granaterne var defekte så det kun var nogle af dem der var effektive, og hvis CIWS også var ude af drift, så var det vist temmeligt heldigt at man i sidste ende kunne nedkæmpe noget som helst. Jeg har ikke meget tiltro til at man nedskyder særligt meget med et håndført maskingevær, og da slet ikke hvis der er tale om flere sammenfaldende mål fra forskellige vinkler.

    Tl;dr: Fy for en skefuld, godt der ikke skete mere – Men ikke overraskende for folk der har været inden for systemet at intet virkede.

  2. Chihuathan on

    I forbindelse med Denmarks deltagelse i RECSYR tilbage i 2014, stod det også i flere af rapporterne at CIWS om bord på Esbern Snare havde konstante fejl, og i en periode måtte de helt deaktivere den ene 35mm Oerlikon (Absalon klassen har to ombord).

    Det er fandme godt, at man trænes med udgangspunkt i at alle systemerne kan være nede, for det er næsten virkelighed som de har mødt i skarpe missioner.