Nearly a quarter of the children promised for baby support have not yet been born, even though the first deadline is almost here

https://hvg.hu/gazdasag/20240502_a-babavaro-tamogatast-igert-gyerekek-kozel-negyede-nem-szuletett-meg-meg-pedig-lassan-itt-az-elso-hatarido

Posted by Rossdaemon

15 Comments

  1. Durumbuzafeju on

    Előre mondtuk jó páran: a CSOK, babaváró az új devizahitel. Majd amikor a károsultak tüntetnek a Parlament előtt, majd kitalál valamit a kedves vezető a nagy eszével.

  2. csak a negyede nem született még meg? én nagyobb számra számítottam megmondom őszintén.

  3. bellypurple on

    Nekünk azt mondta a lakásvásárláskor a hiteltanácsadó, hogy csak olyan gyerekre veszünk fel támogatást, aki már megvan. A csok esetében ez a már kint levő gyerek, babaváró esetében ez a 12. hetet betöltött várandósság (itt már egy esetleges magzati halál esetében is “teljesült” gyermeknek számít).

    Van egy babaváró hiteles Facebook csoport, őrület látni, kik kapják meg ezt a hitelt, őrület, hogy nem tudják maguk elolvasni a szerződést és értelmezni, és hogy mennyi válásos történet van ott. De ilyen, hogy egy év után elválnak. Ennél már csak az rosszabb, ha megszületnek ezekbe a házasságokba a gyerekek, kizárólag a hitel kedvéért, majd elválnak a szülők.

  4. DryPhilosopher8067 on

    Még ha a negyedük meg is született, hogy lesznek felnevelve?:/ mennyi posztot látni, hogy a pénz miatt kell a gyerek

  5. Hmhm, ez törtenik, ha egy gyermek születeset banki tranzakciokent kezelik. En megertem, ha ez olyan szülökhöz ment, amik amugy is szerettek volna es keszenalltak a mindenre, de valljuk be, hogy szerintem egy jo resze ezeknek a gyermekeknek “miert ne?” alapon született, ami azert nem a legszerencsesebb. Raadasul erösen kontraproduktiv a tapasztaltak alapjan.

  6. Babavárónál az a speciális helyzet van, hogy aki az elején vette fel (talán 2019-től 21-ig), az az akkor fixált alacsony kamaton keletkező büntetőkamatot kell visszafizesse. Sok tehetősebb család vette fel úgy, hogy kiszámolták, ha állampapírba rakják az egészet és 5 év után visszafizetik büntetéssel együtt, még mindig pluszban vannak. Ez még MÁP+-szal is működött, ha pedig közben PMÁP-ra álltak át (~18%-os kamat), akkor méginkább.

  7. Itt az ideje felállítani egy új hivatalt: NTÜ (Nemzethy Teherbeejtő Ügynökség)

  8. ClueNaive4945 on

    A hangzatos cím ellenére semmi adat nincs a cikkben. Tl:dr. Nem derült ki semmi.